کار کودک زیر ۱۵ سال ممنوع و جرم است. کارگر بین ۱۵ تا ۱۸ سال کارگر نوجوان نامیده میشود که با رعایت مقررات مواد ۸۰-۸۴ قانون کار میتواند به کار گرفته شود. به کارگیری کارگران نوجوان در مشاغل سخت به ترتیب مقرر در «آیین نامه اجرایی قانون تصویب کنوانسیون ممنوعیت و اقدام فوری برای محو بدترین اشکال کار کودک» ممنوع است.
کارگاههای خانوادگی که در آنها کارفرما با اشخاص درجه اول از طبقه اول خویشاوندانش –پدر، مادر، همسر، فرزندان- کار میکند از شمول مقررات قانون کار خارج هستند و حتی به کار گرفتن فرزند زیر ۱۵ سال نیز در این کارگاه منعی ندارد (ماده ۱۸۸ قانون کار). باید توجه داشت اگر کارفرما فقط یک کارگر بیگانه داشته باشد یا با برادر خود همکار باشد دیگر وصف کارگاه خانوادگی بر آن کارگاه صدق نمیکند و موظف به تبعیت از قوانین کار است. در صورتی که در کارگاههای خانوادگی حقوق کودکی مورد تعرض قرار گیرد، باید به استناد قوانین حمایت از کودک و مقابله با کودکآزاری به نجات او برخاست.
کارگاههای زیر ۱۰ نفر از شمول برخی از مواد قانون کار خارجند (ماده ۱۹۱ قانون کار) اما عموم این مواد ارتباطی با بحثهای حمایتی از کودکان کار ندارند و این تصور که کارگاههای زیر ۱۰ نفر به دلیل خلاء قانونی مجاز به استفاده از کودکان کار بوده یا میتوانند کارگران نوجوان را بیمه نکنند یک باور غلط جا افتاده در میان عموم مردم است.
به نظر شما با توجه به این قوانین چگونه می توان به کودکان کار کمک کرد؟؟؟
سرکار خانم سمیه یخچالی مشاور پویش کودکان کار در این بخش با شما همراه هستند